Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 07:52 - 25.10.09 - Кой е г-н Гамизов? (ІІ част)
Автор: tino Категория: Политика   
Прочетен: 1690 Коментари: 0 Гласове:
0



    Снощи отново г-н Гамизов взриви публичното пространство в предаването "На четири очи" с Цветанка Ризова по Нова телевизия. За да не преразказвам цитирам:   http://bulgaria.actualno.com/news_267418.html    "Докладът, за който говори Бойко Борисов, е написан за мен и Алексей Петров". Това обяви в предаването "На четири очи" по Нова телевизия анализаторът Стефан Гамизов.

"Докладът започва с мен и след това продължава с Алексей Петров", твърди Гамизов. По думите му, двамата с Алексей Петров са се превърнали миналата година в ужас за двете основни хранилки на политиците - енергийната мафия и тази с амфетамините, предаде агенция Кросс.

"Цялата история започна август, през втората година на мандата на Станишев ми се обадиха от кабинета му и ме помолиха за среща, той ми каза, че иска да се спаси от тази корупция около него, погледнах го с подозрение. „Аз съм премиер на България и трябва да решавам тези проблеми", каза той.

"Попитах "Давате ли си сметка за какво става дума". Исках да го предупредя, че там, в този сектор, се случват страшни неща. Тогава се роди един таен проект между мен и Сертов, нарекох го "Проектът 0"", разказа Гамизов. По думите му, идеята е била много далече, извън България, "да бъде изнесено знанието, какво се случва в България, да се създаде ноу-хау и да се върне като чисто ъгълче в ДАНС".

Гамизов продължи разказа си, че се е свързал с негови приятели от частния сектор в САЩ, тогава службите са започнали да го следят, е убеден той.

"Започнахме да прехвърляме познанието за практиките на престъпността, пътувах на всеки две седмици - изнасяхме кой краде, как, какъв е начинът. Три години се правех на консултант в енергетиката. Оказа се, че средният рушвет на високопоставен политик за една приватизационна сделка е 15 млн. евро за приватизация на ТЕЦ. Сертов се оказа неспособен да издържи на ужаса и се огъна, в резултат започна да изтича информация - до Първанов, Драшков и до още няколко ключови личности. Те изпаднаха в паника - хората, до които е стигнала информацията, това не е като да изманипулираш медии", допълни Гамизов.

Според Гамизов е имало план за неговото убийство, той е убеден, че има запис на СРС, който потвърждава думите му.

"Във вторник отивам в Районния съд в София с молба съдът да отстрани от длъжност сегашните шефове на ДАНС. Има достатъчно доказателства, че въпросните хора са се сговаряли да ми причинят повече от лоши неща", обясни Гамизов. Той поясни, че не е чел въпросният доклад не защото не е имал възможност, а заради начина, по който неговите клиенти ще погледнат на това, че той разполага с конфиденциална информация.
  Още: http://www.capital.bg/show.php?storyid=782899&sp=2&show=0 ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА  Брой 36, 11 септември, 12:02 / ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА Гамизиада Как медиите произведоха един обикновен лобист в специалист по всичко От Димитър Пеев Това, което потвърдихме, обаче е, че целите на Стефан Гамизов не са просто в защита на гражданите от корупцията и политическата неправда. Той е използвал контактите си във властта и достъпа си до медиите, за да лобира за частни проекти. Следващите редове обясняват афинитета му към темата ДАНС.

През пролетта на 2008 американската фирма GRS LLS (съкратено от Government Reinforcement Services) предлага проект на стойност 18 млн. евро за изграждане на спецзвено в ДАНС. Лобира Стефан Гамизов. В продължение на месеци той атакува с обаждания съветническия кръг на Станишев, както и шефа на агенцията по сигурността Петко Сертов. Най-сериозният натиск на Гамизов е бил офертата на GRS да бъде гласувана на последното правителствено заседание преди лятната ваканция. Решението обаче не е взето и по този повод следват заплашителни интервюта.

"ДАНС започва да приключва като хубава приказка и ще приключи катастрофално, ще повлекат Станишев ... Към август месец ДАНС спряха да вървят по добрия път", разказва господин Гамизов на четири очи в студиото на Цветанка Ризова по "Нова телевизия" в ранната есен на 2008. Журналистката така и не стига до отговор на въпроса какво се е случило през август. Вместо това Гамизов обяснява, че заради тайнствения проблем правителството губи подкрепата си на Запад и е на косъм да изпусне първия шанс за ефективна борба с престъпността. След месец и половина ще ви разкажа приказна история за ДАНС, обещава щед­ро той и, както може да се очаква, никога не го прави. Всъщност проблемът е отхвърлянето на проекта на GRS, а заплашителните изявления са просто рекет към Станишев и Сертов.

На сайта на фирмата GRS пише, че е международна компания, която консултира правителства в борбата с престъпността. За управител е посочен Франк Едуърд Скроски, бивш служител на Министерството на правосъдието в САЩ. Докато неуспешно звъняхме на посочения телефонен номер, без никой да вдигне, заварихме Скроски в офиса на Гамизов по времето на интервюто с "Капитал".

Точка на изтичане

Все пак Стефан Гамизов успява да издейства договор, макар и не в ДАНС, а в държавния ТЕЦ "Марица-изток" 2. Страна по него е регистрираната в България "Гъвърмънт реинфорсмънт сървисиз" ЕООД, чийто управител е Франк Едуърд Скроски. Но собственик на капитала е помощник-нотариусът Стефан Стойков, който е главен секретар на фондация "Гражданска лига България". Малко преди изборите същата фирма е успяла да сключи договор за консултантски услуги в областта на сигурността с ТЕЦ-а, където до момента, изглежда, не са имали нужда от подобна услуга. Стойността на договора е "до 9 млн. евро". Според наши източници, за да бъде финализирана сделката обаче, Скроски и служителите на фирмата трябва да получат допуск за работа с класифицирана информация.

Пред "Капитал" Гамизов обясни: "Те имат допуск, но е за Щатите, който би трябвало да важи за България, защото сме партньори в НАТО. Но те, понеже са изключително честни, пожелаха да извадят и допуск тук. Договорът предлага много комплексна услуга. Главният прокурор, като го видя, каза, че иска да го показва на студентите си." Отскоро ръководството на ДАНС обаче е ново и - по-лошо за лобистите по договора, там се е върнала групата контраразузнавачи около бившия зам.-председател на агенцията Иван Драшков (с когото Гамизов влезе в публичен конфликт миналата година).

Ако това е консултантският бизнес на Стефан Гамизов, той далеч не успява да избегне лошите практики, срещу които се бори на думи. Достатъчно е да добавим още един факт. В момента освен опита да прокара консултации по сигурност­та в "Марица-изток" политическият анализатор продължава да има договор с "Мицуи", които заради забавянето на рехабилитацията имат претенции към държавата. В същото време ТЕЦ-ът е наел свой консултант, който да помогне за избягване на спора. Досещате се кой е той.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tino
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 314383
Постинги: 82
Коментари: 53
Гласове: 541
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031